Diş beyazlatma, diş yüzeyindeki mine yapısında oluşan renkli organik ve inorganik maddeleri gidermek için diş beyazlatma jeli kullanan kozmetik bir tedavidir.
Diş beyazlatmada dişlere özel hazırlanmış bir jel sürülür ve bir ışık kaynağı veya lazer reaksiyonu hızlandırır. Diş beyazlatmanın mekanizması redüksiyon-oksidasyon olayıdır. Kullanılan madde oksijen açığa çıkarır. Dişlerin rengini bozan madde renksiz maddenin yerini alır ve dişin daha parlak olmasını sağlar.
İki tip diş renk değişikliği vardır.
İç renk değişikliği: fırçalama ile giderilemeyen bir renktir. Tütün, çay, kahve gibi renkli içecekler iç ve dış renklenmeye neden olur. Diş oluşumu sırasında meydana gelen yapısal bozukluklar (ilaç veya aşırı doz florür gibi) de bu kategoriye girer. Çoğu durumda, ağartma çok başarılıdır. Dış renklenmesi: tütün, çay, kahve ve kola gibi renkli gıdaların diş yüzeyine yapışan boyadır. Çoğu durumda, tartarı temizledikten sonra bu lekeleri çıkarmak mümkündür. Farklı lekeler farklı tedavi gerektirebilir. Bu nedenle ne tür bir tedavi uygulanacağına diş hekiminin karar vermesi en doğrusudur. Diş beyazlatmada dikkat edilmesi gerekenler:
- diş etleri ve dil, dudak gibi çevre dokular dikkatli bir şekilde korunduktan sonra beyazlatma tedavisine başlanmalıdır. Kullanılan ilacın konsantrasyonunu ve kullanım süresini doğru şekilde ayarlayın (ağartılmış jel, farklı bir karbamid peroksit / hidrojen peroksit oranına sahiptir). Hastalar diş beyazlatma sırasında veya sonrasında 13 gün sonra tamamen kaybolan hafif hassasiyet sorunları yaşayabilirler. Uygulanan tedavi için gerekli işlemlerin eksiksiz ve doğru olması önemlidir. Diş beyazlatma, diş hekimi tarafından yapıldığında zararsız ve oldukça etkili bir yöntemdir.
İç Beyazlatma:
Canlılığını kaybetmiş dişlerde kullanılır. Kanal tedavisi öncesi travma geçirmiş veya kanal tedavisi sonrası rengi atmış bir dişin tedavi edilmesi yöntemidir. Daha önce kanal tedavisi görmüş bir dişin pulpa boşluğuna hidrojen peroksit jeli sokularak ve bir süre değiştirilerek yeterli beyazlığa ulaşıldığında işlem sonlandırılır.
Dış beyazlatma:
Doktor tarafından dişlere uygulanan diş beyazlatma sistemine göre dış beyazlatma sadece aktivasyon ile, bir ışık kaynağı veya lazer kullanılarak yapılır. Normal bir ışık cihazında beyazlatma yapıldığında seans yaklaşık 30-45 dakika sürer ve sonuçlar hemen görüntülenir. Lazer beyazlatma tedavisi, hasta doğru seçildiğinde çok hızlı sonuç verir. Tedavi süresi, dişlerin zarar görmemesi için doktor ve hastanın istediği beyazlatma derecesine bağlıdır. Diş beyazlatma dolguları veya kaplamaları etkilemez. Bu nedenle saklanan dişlerin rengine göre güncellenmesi gerekebilir. Diş beyazlatmanın zamanlamasına ve hastanın alışkanlıklarına bağlı olarak istenilen sonuçlar alınabilir. Bu nedenle, düzenli olarak güncellenmesi gerekebilir. Diş beyazlatma çok basit ve zahmetsiz bir tedavidir. Uzun süreli tedavi riski tanımlanmamıştır. Bu nedenle gülüşlerimizi gizlemek yerine diş beyazlatma tedavisi için bir an önce doktorunuza başvurunuz.